INTERACTIV, e mai uşor pentru mine!

Scopul proiectului

Îmbunătățirea procesului de terapie pentru copii și adulți cu TSA, Sindrom Down și alte tulburări, prin adaptarea mediului și a metodelor folosite.

Pe cine ajut?

Beneficiarii ,,Asociației Copiii de Cristal", 19 adulți (centrul de zi de pe Str. Aurel Vlaicu 26 bis) și 45 copii (centrele de terapie specializată de pe Str. Aurel Vlaicu 26 bis, respectiv Str. Panselelor 23).

  • Bugetul proiectului: 3.875 euro
  • Durata proiectului: 15 februarie – 31 mai 2016

 

Scurtă descriere a proiectului

Din experiența Asociatie privind lucrul cu beneficiarii diagnosticați cu autism, am aflat că aceștia răspund mai bine la stimuli vizuali, informatiile astfel transmise fiind  mai ușor asimilate și puse apoi în practică.

Astăzi sunt disponibile gratuit pe internet programe care sunt adaptate pentru a înlesni comunicarea copiilor cu autism, pentru a-i ajuta să înțeleagă mediul înconjurător, dar pentru redarea acestor programe este necesar un terminal - tabla interactivă. Cu ajutorul acesteia se poate lucra cu doi sau mai mulți copii simultan (maxim 5 copii, din care un copil tipic), pentru a înlesni procesul de terapie și de generalizare.

La cele două centre de terapie ale asociației noastre, tabla interactivă va fi integrată în terapia copiilor imediat ce o vom instala și va fi funcțională.

Toți copiii vor beneficia de dotări, coordonatorul și supervizorul vor include în PIP-ul fiecărui copil activități individuale sau de grup folosind tabla interactivă în funcție de nivelul de dezvoltare și programele terapeutice ale copiilor sau adulților. La centrul de pe Aurel Vlaicu vin atât copiii cât și adulți. Adulții sunt 19, în cazul lor se vor organiza sesiuni de lucru în grup, întrucât obiectivele sunt comune: dobândirea autonomiei personale.

Copiii vor folosi tabla atât individual cât și în grupuri mici, mai ales la generalizarea comportamentelor dobândite în sala de terapie ABA.

De exemplu, pentru cei 12 copii cu vârsta preșcolară se vor folosi programe de cunoaștere a mediului, a corpului uman, de recunoaștere după imagini, de potrivire.

Diferența între procesul de educație și cel de terapie este că la școală unui copil tipic, lecția i se prezintă odată, pentru că el este normal funcțional și are potențialul de a însuși firesc informația. Pe când în procesul terapeutic, copilul cu autism trebuie întâi cunoscut, înțeles, iar programul de terapie trebuie repetat iar, și iar, și iar zile sau săptămâni până când copilul va răspunde firesc la întrebare, va folosi firesc deprinderea dobândită. 

De exemplu: una din cele mai grele probleme cu care se confruntă copilul cu autism: nu este conștient de propriul eu, de corpul său. Lecția: părțile corpului, poate dura zile sau săptămâni. Acum folosim cartonașe, imagini desenate, păpuși. Folosind tabla interactivă și programe adecvate, copilul poate recunoaște părțile corpului, manevra tactil părți ale unei păpuși și asambla adecvat corpul acesteia, identifica similitudini între părțile corpului păpușii și cele ale sale.

Generalizarea se face în grupuri mici, aducând în echipa unul sau doi copii tipici.

Orarul orientativ, pentru că acesta va fi adaptat permanent pe parcursul evoluției copiilor în terapie: va fi o singură tablă, un copil nu va lucra doar cu ea, va avea un program de terapie diversificat.

În centru se desfășoară zilnic terapii individuale cu cei 45 de copii, între ora 9 și 17 (pe Str. Aurel Vlaicu 26 bis) și 10 – 19 (pe Str. Panselelor 23). La tabla se va lucra individual 45 de minute (maxim), iar în grupuri de generalizare de 3-4 copii, câte o oră. Zilnic în zilele lucrătoare. 

În plus, între orele 9.30-15.30 sunt și cei 19 adulți la centrul de zi de pe Str. Aurel Vlaicu 26 bis. Și ei vor folosi tabla interactivă, cu îndrumare, de două ori pe săptămână câte două ore, în cadrul lecțiilor de grup, cu programele adecvate nivelului lor de dezvoltare și PIP-ului lor.

 

ASOCIAȚIA ,,COPIII DE CRISTAL"

Prezentare

Asociaţia ,,Copiii de Cristal" a fost înființată în anul 2006, de către un grup de părinţi de copii cu autism şi alte tulburări asociate. Asociaţia, precum şi primul Centru de terapie şi intervenţie specializată în autism, Sindrom Down, ADHD şi alte tulburări asociate pentru copiii, tineri și adulți cu dizabilităţi din Brașov au luat naştere din dorinţa şi necesitatea, totodată, de a le oferi copiilor cu tulburări din spectrul autist şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care din păcate lipsesc din asistenţa publică garantată de statul român. Asociaţia „Copiii de Cristal” este membru fondator FEDRA (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în spectrul Autist) www.autismfedra.roFederația are drept scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu tulburări din spectrul autistic (TSA) și a familiilor acestora.

Serviciile oferite beneficiarilor:

  • Terapia ABA
  • Terapia ocupațională
  • Terapia prin joc și dramaterapie
  • Kinetoterapia
  • Terapia 3C (Concentrare. Coordonare. Conștientizare)
  • Logopedie
  • Evaluarea și elaborarea unui plan de intervenție specializată
  • Supervizarea permanentă a terapiilor

Date de contact

Asociaţia ,,Copiii de Cristal" este o asociaţie a părinţilor cu copii cu TSA (Tulburări din Spectrul AUTIST), Sindrom Asperger , ADHD, Sindrom Down, PDD NOS şi tulburări asociate

Centrul Asociației „Copiii de Cristal”:  Brasov, Str. Aurel Vlaicu nr. 26 bis, etaj I

Telefon: 0268.708.150

e-mail: contact@copiiidecristal.ro

Site: www.copiiidecristal.ro

Pentru a vă oferi cel mai bun serviciu posibil pentru acest site folosim cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.
Aflați mai multe